Városkép
   
| Padova | Történelem | Nevezetességek | Közigazgatási felosztása | Gasztronómia | Padova Bike Expo | Érdekesség | Fotógaléria | Térkép |
Nevezetességek

vilagvarosai.hu on Facebook

Chiesa S. Giustina

Chiesa S. Giustina (Foto: luigi.strano)

Padova kulturális központ. Történelmi, művészeti és építészeti műkincsekben gazdag. A város ókori és középkori jellégét mind a mai napig megőrizte. A városközpont legszebb nevezetességei közé tartozik a Piazza dei Signori, magyarul az Urak Tere, ami nem más, mint a főtér Padovában. Reggelente vásárosok telítik meg, ruhákat és háztartási cikkeket árusítva. Egymáshoz ragasztott színes, zsalugáteres házak, templom és a híres Orologgio veszi körül a főteret, ahol tíz óra után a társadalom minden szintjéről találhatunk embereket. Az idősek nagyon szeretik a fröccsöt iszogatni, amit fehérbor és campari keverékeként készítenek. A nagymamák jól megrakott kosarakkal sétálgatnak a téren, ahol lődörgő munkanélkülieket és munkába siető értelmiségieket is láthatunk, akik vásárolnak és kapcsolatokat ápolnak. Délután kettő körül ebédelnek a helyiek, miután kényelmesen befejezték, folytatják a napot. A vásárosok összepakolása után, az üzletek és a fagyizók kapják a főszerepet. Sok szerelmes pár is ellepi esténként a teret, mindenki szeret sétálgatni a gyönyörű helyen.

Padovai Dóm

Padovai Dóm


A két szomszédos téren is a vásár kapja a főszerepet, a Piazza delle Erbe, magyarul a Füvek Tere a zöldség, fűszer, hal és hentesáru terepe, a Piazza delle Frutti, magyarul Gyümölcsök Tere pedig a gyümölcs és virágok sátrainak ad teret. A közelben található a Palazzo della Ragione is, és az ősrégi, több mint ezer éve alapított Egyetem közeli épülete. Bármely utcán sétálva, csodálatos helyekre érkezhetünk, mint például a 13. században épült Szent Antal bazilikához. Jelentős művészeti és szellemi értéket képvisel a 14. és 15. század között épült padovai Szent Antal (a város védőszentje) testét őrző impozáns bazilika. Létezik egy monda, amely szerint, ha valaki megérinti a Szentet, és kíván valamit, annak teljesülni fog kívánsága. Az árkádos udvarokkal körülvett bazilikát gyönyörű bizánci kupolák és minarethez hasonló harangtornyok díszítenek. Minden évben számtalan zarándok és turista érkezik a csodatevő Szent Antal tiszteletére épített bazilikába az egész világról. Mindenki meg szeretné érinteni a Szent csontjait őrző márványkoporsót. Itt elpanaszolhatják az emberek bajaikat, és a Szent segítségét kérhetik, így megvigasztalódva távozhatnak. A Szent koporsóját ritkán nyitották fel, hogy megóvják. 1263. április 8-án, amikor elkészült a bazilika Arcellából vitték át oda a holttestet. Ekkor Bagnoregiói Bonaventum atya felfedezte, hogy a Szent nyelve csaknem épségben megmaradt a hosszú idők folyamán. Azóta is rendkívül őrzik egy értékes ereklyetartóban. 1350-ben nyitották fel újra, mikor földi maradványainak azonosítása miatt kitették a csodatevő állcsontját, amit egy másik értékes ereklyetartóba helyeztek el. Majd 1981-ben nyitották fel újra, hogy a szakértők megvizsgálhassák.

Castelfranco

Castelfranco (Foto: anonim)

A bazilikától nem messze található a Scrovegni kápolna, amit a közelmúltban tökéletesen restauráltak, itt láthatóak Giotto értékes festményei. Padovában sok múzeumot, régi templomot és lenyűgöző tereket találhatunk. A közelben lévő Prato della Vallé-n kellemes sétát lehet tenni, mivel Európa egyik legnagyobb tere, amely tele van szobrokkal. Korábban római színház volt a helyén, de miután elmocsarasodott a terület, lecsapolták, és szoborparkot alakítottak ki belőle. Most egy kertszerű tér, amely 82 olyan szobrot tartalmaz, amik a város hírnevét idézik, és egy szökőkút mellett vannak körbe elhelyezve. A park egy nagy ovális alakú tér, amely sétautakkal és körben rengeteg szoborral van tele. A sétautak mentén találhatóak a padovai születésű, vagy a városhoz valamilyen formában kötődő híres személyek szobrai. Itt áll Báthori István szobra is, aki a városban tanult.
Padova egyik leghíresebb kávézója, a Pedrocchi kávézó. Itt a kávék mellett rengeteg féle cukrászsütemény kapható, és kellemes környezetben fogyaszthatják a vendégek. Akik szeretik a természetet, azoknak mindenképp el kell látogatnia a Botanikus kertbe. A kert az egyik legrégebbi ilyen jellegű európai intézmény, még 1545-ben hozták létre a velencei Szenátus rendeletére, legfőképp gyógynövények termesztésére. A kertben számos ritka és régi növény tekinthető meg, mint például a Szent Péter pálma, de a legritkább orchideáktól a közönséges csalánig minden megtalálható. A legérdekesebb látnivaló között van „Goethe pálmája”, egy hatalmas pálma, amit 1585-ben ültetettek. Még Goethét is megihlette a növény, amikor a metamorfózisáról írt. A kertben találkozhatunk még óriási villámsújtotta törzsű platánfával, ami ugyancsak réginek számít, mivel 1680-ban került ide. Ezenkívül láthatóak itt még ciprusok, narancsfák és húsevő növények, kaktuszok és csodaszép orchideák is. Padova Régészeti múzeumában, preromán és római kori leleteket, síroszlopokat, és egyiptomi kincseket találhatunk a római Anfiteátrum darabjai mellett, ami akkoriban a gladiátori játékok színhelye volt, de a Középkorban csaknem teljesen megsemmisült. A padovai Középkori Művészetek Múzeumában a veneto-i festészet értékes képei látogathatóak, például Giotto Kereszt-je, ami az 1300-as évekből származik, vagy Tintoretto és Tiepolo képei, de ez csak néhány a sok remekmű közül. Az 1218-ban épített Igazság Palotája a padovaiak "Szalonja", amit az egyetlen nagy teremből álló legfelső emelete miatt hívnak így. A Palotában késő-gótikus freskók vannak, amiket Giotto freskójára festettek. 1420-ban egy tűzvész következtében sajnos megrongálódtak. Az Igazság Palotája a Piazza delle Erbe és a Piazza della Frutta terekre néz, ami a mindennapi piacok helyszíne. Padova rendkívül élnék és modern város, sok üzlete és találkozási helye van, nemcsak az ország egyes részeiről, hanem külföldről is sokan jönnek ide fiatalok az 1200-as években alapított egyeteme miatt. Olyan nagy neveket kötődnek hozzá, mint Nicolò Copernico, vagyis Kopernikusz és Galileo Galilei. A Piazza del Santo téren áll a híres Donatello bronzból készült Gattamelata-lovasszobra, olyan magas talapzaton, hogy a térről nem is látható jól. A Palazzo della Ragione, vagyis az Igazságügyi Palota szép emeletes loggiasorral van körül véve.

Loggia Amulea

Loggia Amulea (Foto: luigi.strano)

1919-től bevezették a nevezetes nemzetközi vásárokat számos kiállítással, melyet minden év júliusában rendeznek.
Padovában csak busz közlekedik, érdekessége, hogy ha fel akarsz szállni egy megállóban és jön a busz, le kell inteni. Felszállás általában első és hátsó ajtón, leszállás pedig a középsőn történik.
Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact